TILASTOINTI VÄÄRISTÄÄ PUUKAUPPAA

Julkaistu: 

22.05.2018 - 17:10

Luonnonvarakeskus LUKE tilastoi viikoittain toimijoiden puunhankinnan hinta- ja määrätietoja ja tuottaa niitä julkisuuteen. Tilastohintoja käytetään laajasti viitehintana puukauppoja sovittaessa. Kolmen suurimman toimijan osuus tilastoiduista määristä on merkittävä, yli 80%. Tilastoihin ilmoitetaan pystykaupoilla ostettavan puutavaralajin kantohinta. On yleisesti tiedossa, että ostajat käyttävät nykyisin kantohinnan jatkeena runsaita puukaupan lisiä, bonuksia, ilmaisia palveluita sekä risuille ja kannoille maksettavaa lisähintaa, jotka eivät tilastoidu puutavarakohtaisiin tilastohintoihin tai antavat mahdollisuuden manipuloida raportoitavaa hintaa. Kotimaisen kuitupuun tilastohinta on ollut muuttumaton pitkään. Samaan aikaan Itämeren alueelta tai Venäjältä tuotu kuitupuu maksaa tuontitilastojen mukaan huomattavasti kotimaista kuitupuuta enemmän.

Sahojen toimittaman kuitupuun ja sahahakkeen hinta on ollut vuosia sidottu hintatilastoihin. Tilanne on absurdi. Kuvaavaa on, että mikäli yksityisen sahateollisuuden kuitupuun ja sahahakkeen lastaisi laivaan, ajaisi aluevesien ulkopuolelle ja palauttaisi takaisin lähtösatamaan, pitäisi niiden hinnan tuontitilastojen valossa nousta jopa puolitoistakertaiseksi.”

Yksityiselle sahateollisuudelle on mahdollisesti aiheutunut vuosien aikana jopa kymmenien miljoonien tappioita vääristyneen kuitu-tukki-hintasuhteen ja hintasuhteiden vääristymistä tukevan hintatilaston kautta.

Luonnonvarakeskuksen ylläpitämä nykyisenkaltainen hintatilastointi osaltaan tukee vääristynyttä ja keinotekoisen alhaista kuitupuun hintaa.

Kysyä sopii, kuinka järkevänä tällaiseen järjestelmään kuulumista voidaan yksittäisten sahojen kannalta ylipäänsä pitää?

 

Kai Merivuori
Sahateollisuus ry
Puh 040 532 2868
email: kai.merivuori [ät] sahateollisuus.com

Ajankohtaista

HASA on ostanut Metsä Fibre Oy:n Eskolan sahan kiinteistöt ja liiketoiminnan.
HASA on ostanut Metsä Fibre Oy:n Eskolan sahan kiinteistöt ja liiketoiminnan. Työntekijät siirtyvät HASA:lle vanhoina työntekijöinä. Sahalla on työntekijöitä 11...
» Lue lisää

KIEPPI SAWMILL OY SAHATEOLLISUUS RY:N JÄSENEKSI
Kieppi Sawmill Oy liittyi Sahateollisuus ry:n jäseneksi. Yhdistyksen hallitus hyväksyi jäsenhakemuksen viime viikolla yksimielisesti. Kiepin Saha on ollut aiemmin...
» Lue lisää

SUOMALAISEN SAHATEOLLISUUDEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ ON TUHOTTU
Havusahatavaran kysyntä on maailmalla vahvaa.  Hiiltä sitova, kierrätettävä, uusiutuva ja sertifioitu materiaali on kova sana kiristyvän ilmastopolitiikan ja...
» Lue lisää